Duurzaam en sneller openbaar vervoer

Verbind Europese hoofdsteden middels hogesnelheidsspoor (HSR)

High-Speed Rail (HSR, spoor geschikt voor snelheden van 300 km/u en hoger) verkort reistijden, bevordert de economische ontwikkeling en vervangt korte afstandsvluchten door duurzame hogesnelheidstreinen. Slechts 6 van de 27 EU-landen beschikken over zo'n HSR-netwerk, terwijl internationale HSR-verbindingen nauwelijks bestaan.

Afstanden zoals Amsterdam - Berlijn (650 km), momenteel in ongeveer 6 uur met de trein bereikbaar, kunnen in 2:30 uur worden bereikt zodra high-speed rail is aangelegd. Omdat HSR de treinen in staat stelt met snelheden van 300 km/u en daarboven te rijden, worden afstanden tussen de 200 – 800 km sneller met de trein dan met de auto of het vliegtuig afgelegd. Zo worden korte afstandsvluchten door hogesnelheidstreinen vervangen, verminderen emissies en neemt de overlast van Schiphol af.

Om de ontwikkeling van HSR een democratische impuls te geven is vandaag een Europees Burgerinitiatief (EBI) van start gegaan om alle Europese hoofdsteden middels hogesnelheidsspoor met elkaar te verbinden. Het EBI is een democratisch middel waarmee EU-burgers de Europese Commissie kunnen verzoeken actie te ondernemen en wetgeving te maken over een onderwerp waar ze 1.000.000 handtekeningen voor hebben ontvangen.

De Europese Commissie heeft het verzoek voor het starten van een Europees burgerinitiatief ingewilligd. Voorzitter Rogier Vergouwen: “Dit 100e initiatief markeert een mijlpaal in de betrokkenheid van burgers bij het vormgeven van Europees beleid en de toekomst van Europa. Het heeft tot doel een geïntegreerd en duurzaam netwerk van hogesnelheidstreinen te creëren dat Europese hoofdsteden en haar burgers met elkaar verbindt, terwijl reizen binnen Europa efficiënter en milieuvriendelijker wordt.

EU-burgers kunnen het EBI ondertekenen op https://eci.ec.europa.eu/035/public/
Meer informatie op https://www.connect-capitals-hsr.eu/nl/