Innovatie niet genoeg voor luchtvaart om klimaatdoelen te halen

Dat blijkt uit een technische briefing die Joris Melkert (docent luchtvaarttechniek, TU Delft) en Paul Peeters (lector duurzaam transport en toerisme, Breda University) maandag 21 juni aan Kamerleden gaven. Volgens de wetenschappers kan de luchtvaart alleen voldoen aan de klimaatdoelen als het aantal vliegbewegingen wordt teruggebracht tot 200.000.

De Technische Briefing werd begeleid door een update van een factsheet dat Melkert en Peeters in 2018 maakten voor de Tweede Kamerleden. Hieruit blijkt dat als de luchtvaart niet krimpt, andere sectoren deze CO2-uitstoot moeten compenseren. Als de luchtvaart net als de andere Nederlandse sectoren wordt behandeld dan is slechts 2,3 megaton uitstoot mogelijk in 2030 ten opzichte van 10,9 megaton in 2019.

Er is een ‘zwaar pakket aan maatregelen’ nodig als de luchtvaart wil voldoen aan de Parijse klimaatdoelen. Dit betreft vlootvernieuwing, operationele maatregelen, synthetische kerosine en alternatieven, zoals de trein, stimuleren.

Hiermee wordt het beeld dat minister Van Nieuwenhuizen in de Luchtvaartnota schetst; de luchtvaart kan zichzelf duurzaam maken door innovatie, nogmaals ontkracht. Melkert en Peeters spreken van een ‘steeds groter spanningsveld’ tussen groei uit de Luchtvaartnota en duurzaamheid. De luchtvaart moet krimpen om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen.

De technische briefing kunt u hier terugkijken en de factsheet vindt u hier.