Kamer gooit deur dicht: vliegveld Lelystad voorlopig niet open

Fijnstof, Geluidhinder, Gezondheidsrisico's, Groei vliegverkeer, Vliegverkeer en economie

Kamer gooit deur dicht: vliegveld Lelystad voorlopig niet open

De Tweede Kamer vindt dat vliegveld Lelystad voorlopig niet open kan. De Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard, wat betekent dat het demissionaire kabinet er niet meer over mag gaan en een volgend kabinet er opnieuw naar moet kijken.

Al voor het kabinet demissionair werd, zeiden de coalitiepartijen ChristenUnie en D66 te twijfelen aan het nieuwe vliegveld. Lelystad Airport moet het vakantieverkeer van Schiphol ontlasten door vluchten over te nemen. De opening werd al op de lange baan geschoven toen er aangescherpte regels kwamen door de stikstofcrisis. De twijfels zijn vergroot nu de coronacrisis het aantal vluchten drastisch heeft doen afnemen.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei gisteren in het programma Buitenhof al dat ze er rekening mee houdt dat een besluit bij een volgend kabinet ligt. De minister, een groot voorstander van de luchthaven, vindt dat van dit uitstel geen afstel moet komen: ze wil nog steeds dat het vliegveld opengaat.

"We weten niet precies hoe de luchtvaart zich zal blijven ontwikkelen, maar dat we blijven vliegen staat vast", zei ze. "Mensen studeren overal, hebben familie overal en willen op vakantie, dat blijft."

Protest

Actiecomités, zoals de groep 'Red Gelderland', hadden de Kamer opgeroepen het onderwerp controversieel te verklaren. Nu dat is gebeurd, kan de nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen op 17 maart besluiten het onderwerp opnieuw te agenderen. De kans lijkt echter klein dat de door de minister gehoopte opening dit najaar echt doorgaat.

De voorbereidingen voor de uitbreiding van het vliegveld hebben tot nu toe volgens onderzoeksplatform Follow the Money rond de 214 miljoen euro gekost.

Verbreding A27

Ook een ander dossier is controversieel verklaard. Over de verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd gaat het demissionaire kabinet geen beslissingen meer nemen, meldt RTV Utrecht. De Tweede Kamer wil dat een nieuw kabinet daar verder naar kijkt.

Tegen de wegverbreding is veel verzet, onder meer omdat er opnieuw een deel van het bos Amelisweerd voor gekapt moet worden. In 1982 werd ook al een flink deel van het bos bij het landgoed Amelisweerd weggehaald voor de aanleg van de A27.