Krimp Schiphol per november ‘onwaarschijnlijk’, milieuorganisaties zijn teleurgesteld

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) acht het "onwaarschijnlijk" dat de geplande afname van het aantal vluchten op Schiphol, gepland voor november, zal plaatsvinden. Het oorspronkelijke plan was om het aantal vluchten per jaar te verminderen tot 452.500, met als doel de overlast voor omwonenden te verminderen. Echter, de Europese Commissie moet de krimpplannen van het kabinet nog nader onderzoeken. Op dit moment is het nog onbekend wanneer de commissie een besluit over deze kwestie zal nemen.

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace Nederland reageren op de berichtgeving over het krimpbesluit van Schiphol:

Heel ergerlijk dat nu opnieuw kostbare tijd verloren gaat om omwonenden te beschermen tegen overlast door Schiphol en luchtvaartbedrijven. De sector heeft jarenlang de tijd gehad om met maatregelen te komen om geluidsoverlast te verminderen, maar is daar op geen enkele manier in geslaagd. De Nederlandse overheid kan niet anders dan de sector verplichten om te krimpen en zich aan de regels te houden die gelden voor geluid.

Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie dit besluit vertraagt. We roepen de Europese Commissie op om de Nederlandse overheid te steunen en vrij baan te geven om de belangen van gezondheid, milieu en klimaat te beschermen. Vooral omdat omwonenden rechteloos zijn sinds de wetgeving die hen moet beschermen tegen geluidsoverlast buiten werking is gesteld. Grenzen aan de herrie moeten wettelijk vastgelegd zijn, zodat mensen naar de rechter kunnen stappen als de luchtvaart de wet aan zijn laars lapt. Het is noodzakelijk om de rechtspositie van omwonenden te herstellen.

De Nederlandse overheid kan de huidige illegale situatie niet langer laten bestaan. En moet daarom de krimp van de luchtvaart nu eindelijk doorzetten.

Bekijk de uitzending van NOS 25 januari 2024