Meer hogesnelheidslijn nodig: bekijk de vlog!

Het duurt in veel gevallen nog steeds te lang om met de trein te reizen door Europa in tegenstelling tot het reizen per auto of vliegtuig. Twee studenten, Jelle Kluit en Rick Stroomer maakten onlangs een vlog over hun treinreis van Amsterdam naar Zürich. Hierin nemen de studenten de kijker mee in hun 15 uur durende treinreis, waarin zij 5 keer moeten overstappen.

Bekijk de hele vlog hieronder!

Reistijd is voor de meeste mensen de doorslaggevende factor bij het kiezen van hun transportmiddel. Vanwege milieuredenen kozen de twee studenten ervoor om met de trein naar Zürich te reizen. Door deze lang reis kiest op dit moment 1% van de reizigers om met de trein te gaan in plaats van met het vliegtuig. Dit terwijl er ruime mogelijkheden zijn om internationale treinreizen te versnellen. De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland onderzocht eerder dat de reistijd tussen Amsterdam en Zürich verlaagd kan worden tot 4 uur en een kwartier wanneer deze reis via een hogesnelheidslijn (HSL) wordt aangeboden. Hiermee wordt de hele reis ongeveer even lang als reizen met het vliegtuig (inclusief reistijd van en naar het vliegveld). Als de reistijd vergelijkbaar is dan stijgt het aantal reizigers dat bereid is om de trein te nemen tot 50%.

Dezelfde stijging in bereidheid om de trein te nemen is ook te zien voor andere bestemmingen, vooral de bestemmingen onder de 500 kilometer. Als al deze bestemmingen optimaal worden bediend met HSL kunnen 178.000 vluchten van Schiphol verdwijnen. Ook met makkelijker te realiseren optimalisatie van het treinnetwerk kunnen 90.000 vluchten van Schiphol worden geschrapt.