NH nieuws, maandag 5 november 2018

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

EasyJet wil vanaf 2030 vluchten tussen Schiphol en Londen gaan uitvoeren met elektrische vliegtuigen. De topman van prijsvechter was vorige week naar Schiphol gekomen om zijn toekomstplannen te komen presenteren. Daarbij meldde hij dat lijnvluchten van maximaal 500 kilometer rond 2030 kunnen uitgevoerd worden met elekrische vliegtuigen van hetzelfde formaat als de Airbus-vloot die de Britse maatschappij nu gebruikt.

Lees ook: Elektrisch passagierstoestel gaat vliegen tussen Schiphol en Londen

Met elektrische vliegtuigen zal de geluidsoverlast tot nul worden teruggebracht, stelde EasyJet. "Een fabeltje", zegt directeur Sijas Akkerman van de Noord-Hollandse Milieufederatie nu. "Elektrische vliegtuigen zijn beter voor het klimaat, maar qua geluidsoverlast levert dat niks tot nauwelijks iets op."

Sijas Akkerman deed zijn uitspraken tijdens onze meetup over de groei van Schiphol, op de markt in Hoofddorp:

Rotoren
Akkerman: "De motor maakt minder of helemaal geen geluid, maar de rotoren moeten nog steeds draaien en dat is veel geluid." Omwonenden van Schiphol schieten met deze vooruitgang wat geluidsoverlast volgens de milieufederatiebaas helemaal niks op.

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland wil dat er een einde komt aan de groei van Schiphol. Volgens de organisatie kan het aantal vliegbewegingen zelfs worden verminderd door het vervangen van korte vliegroutes door treinen.