Reactie op kabinetsplan nachtvluchten Schiphol

Het demissionaire kabinet kondigt verschillende maatregelen aan die de geluidsoverlast voor de omwonenden van Schiphol de komende jaren moet verminderen. Volgens Harbers hebben die maatregelen zo'n gunstig effect op de geluidsoverlast, dat tegelijkertijd het aantal vluchtbewegingen per jaar omhoog kan, van 452.500 naar tussen de 460.000 en 470.000.

Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Milieudefensie en Greenpeace Nederland reageren hierop als volgt:

“Met dit plan schieten we niets op. Minister Harbers is enorm aan het tijdrekken en maakt omwonenden blij met een dooie mus. Zelfs Schiphol wil een nachtsluiting en 10.000 minder nachtvluchten, dus dan is dit wel een heel mager voorstel van het kabinet. Omwonenden weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. En de krimp van Schiphol verder afzwakken is de zoveelste gebroken belofte. Nu komt er overdag zelfs meer herrie en CO2-uitstoot. Voor het klimaat is dat een enorme domper. Het is al jarenlang duidelijk: we hebben een nachtsluiting en forse minder vluchten nodig, voor een veilig klimaat en de gezondheid van omwonenden