Meld geluidsoverlast op vliegherrie.nl

Een groep van bewonersorganisaties, milieuorganisaties en lokale politieke partijen (onder meer Milieudefensie, Greenpeace, Partij voor de Dieren, GroenLinks, SATL en SchipholWatch) heeft een nieuw meldpunt gelanceerd dat een einde moet maken aan de geheimzinnigheid rond vliegoverlast. Op vliegherrie.nl kan iedereen meldingen maken die openbaar toegankelijk zijn en dus te lezen door politici, wetenschappers en journalisten. Zo probeert de site de negatieve effecten zichtbaar te maken, die omwonenden dagelijks ondervinden van het vliegverkeer. Bezoekers van de site kunnen ervoor kiezen om hun melding kort en krachtig te houden, of uitgebreider te verhalen over hun situatie.

Géén vervanging voor BAS

De nieuwe site is géén vervanging voor Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), maar bedoeld als onafhankelijke aanvulling hierop. Meldpunten zoals BAS worden beheerd door vliegvelden zelf ('de slager keurt zijn eigen vlees') en filteren 'veelmelders' uit de resultaten. Deze nieuwe wil site op een onafhankelijke en open manier duidelijk maken waar en hoeveel geluidsoverlast omwonenden ervaren

Eenmalig account aanmaken

Voor het doen van meldingen maakt u eenmalig een account aan. Met dit account kunt u ook kijken hoeveel meldingen er in een bepaalde plaats (bijv. Assendelft) zijn gedaan en via de landkaart - die om de week wordt aangepast - zie je direct, waarvandaan de meldingen komen. Ook kunt u langere verhalen lezen.

Enorm veel klachten genoteerd

In de 4 weken dat vliegherrie.nl nu in de lucht is, blijkt het te voorzien in een behoefte. 2100 Mensen hebben in deze korte tijd ruim 10.000 klachten aangemeld.