Reactie Greenpeace, Milieudefensie, Milieufederatie Noord-Holland op nieuwjaarsboodschap Schiphol

“Directeur Dick Benschop heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van Schiphol zijn mond vol van duurzaamheid, maar de enige echte oplossing voor het klimaat noemt hij niet: minder vluchten.

En dat is verbijsterend, want de klimaatwetenschap is duidelijk: minder vliegen is noodzakelijk. Dit blijft een blinde vlek voor Benschop en Schiphol. De klimaatcrisis is als een meteoriet die op onze planeet af komt, maar het enige dat Benschop doet is ons zand in de ogen strooien met sprookjes over zuinigere vliegtuigen en biokerosine. Maar die nieuwe brandstoffabriek is al met vier jaar uitgesteld en slechts goed voor een fractie van alle kerosine.

Minder vluchten is de realistische oplossing. Ultrakorte vluchten kunnen vervangen worden door treinen. Dat zou flinke winst zijn. En niet alleen voor de klimaatcrisis. Ook voor omwonenden die worden blootgesteld aan ultrafijnstof en herrie. En voor de stikstofuitstoot is krimp van de luchtvaart juridisch noodzakelijk, nu Schiphol geen natuurvergunning heeft. Hoe kan Benschop dat blijven negeren? Hij noemt 2022 het jaar van de verduurzaming van Schiphol. Dan was dit hét moment om zijn visie te tonen voor een gezonde toekomst voor Schiphol met minder vluchten. Een gemiste kans.”

Download artikel NH Nieuws 10 jan 2022