Reactie uitspraak rondom geluidsoverlast Schiphol

De staat heeft de belangen van omwonenden van Schiphol niet genoeg meegenomen in de besluiten rond het vliegverkeer op de luchthaven. Dat heeft de rechter beslist in een bodemprocedure over de geluidshinder rond de luchthaven, die werd aangespannen door een aantal omwonenden.

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace Nederland reageren in een gezamenlijke uitspraak:

“Dit is goed nieuws voor klimaat, omwonenden en natuur. Jarenlang werden illegaal te veel vluchten gedoogd, was er te veel vervuiling en lagen omwonenden letterlijk wakker van de herrie. Nu is het aan minister Harbers om orde op zaken te stellen. De Inspectie Leefomgeving en Transport moet de normen gaan handhaven, dat betekent minder vluchten dan het huidige krimpplan voor Schiphol. Er is geen andere uitweg dan de krimp van Schiphol. De overheid kan niet langer grote vervuilers als Schiphol en KLM uit de wind blijven houden. Iedereen in Nederland heeft recht op een veilige en gezonde leefomgeving. Het is een schande dat omwonenden voor zoiets vanzelfsprekends naar de rechter moeten stappen en dat de overheid hen niet beschermt.”

Lees hier meer over de uitspraak