Overheid weigert rechtvaardige tarieven te heffen op Schiphol
Naar het artikel ‘Waarom Schiphol spotgoedkoop is’ van Ties Joosten op Follow the Money. Lees het volledige artikel hier.
Uit onderzoek van ‘Follow the Money’ (FTM) blijkt dat Schiphol de goedkoopste luchthaven van Europa is voor luchtvaartmaatschappijen. De overheid heeft middelen in handen om de prijs in lijn te brengen met overlast, maar doet dit niet.
Terwijl Schiphol de laatste jaren flink is gegroeid en dit jaar op maximale capaciteit opereert, zijn de opbrengsten van de luchthaven tussen 2008 en 2017 met 37% gedaald tot 779 miljoen euro.
Vanwaar de lage opbrengsten?
Er zijn twee redenen voor. Ten eerste heft Schiphol geen passagiersbelasting in tegenstelling tot veel andere grote luchthavens in Europa. FTM schrijft; “De luchthaven van Frankfurt haalt met 260 miljoen euro per jaar 16 procent van zijn opbrengsten uit passagiersbelastingen, Heathrow zit met 652 miljoen euro zelfs op 26 procent.” Ten tweede betalen maatschappijen lage havengelden om te starten en landen op Schiphol. De hoogte van de havengelden wordt niet gezet door Schiphol, maar worden berekend door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). In de manier waarop de ACM dit doet zit een negatieve prikkel die zorgt dat naarmate de bezittingen van Schiphol in waarde dalen en het aantal vluchten stijgt, de havengelden moeten dalen (zie artikel voor uitgebreide uitleg). Dit zorgt ervoor dat Schiphol veel minder opbrengsten heeft uit havengelden dan vergelijkbare Europese luchthavens.
Geen politieke wil
De overheid heeft verschillende middelen tot zijn beschikkingen om de opbrengst van Schiphol te verhogen, waaronder het verhogen van havengelden. Het verhogen van de havengelden zou Schiphol meer lijn te brengen met de overlast die het veroorzaakt. Het voordeel van lage havengelden voor luchtvaarmaatschappijen wordt op dit moment doorberekend aan burgers in de vorm van “milieuschade, stikstofproblematiek, klimaatontwrichting en geluidsoverlast”. Het enige wat in de weg staat dit te veranderen is politieke wil.