NH Nieuws zaterdag 8 december AMSTERDAM – Honderden omwonenden van Schiphol, Lelystad Airport, de Omgevingsraad Schiphol en vertegenwoordigers van de luchtvaartsector zijn op zaterdag 8 december bijeen gekomen tijdens een grote luchtvaartdag in het Amsterdome. Op het programma stond de toekomst van de luchtvaart in Nederland en de groei van Schiphol.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Luchtvaartdag 2018 is georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Het ministerie werkt aan een Luchtvaartnota met daarin een visie op de toekomst van de luchtvaart tot 2050. De Omgevingsraad, waarin ook bewoners zijn vertegenwoordigd, adviseert de minister, maar is de afgelopen tijd begonnen met het verzamelen van meningen uit het hele land.

Lees ook: 4.500 mensen gaven online mening over de toekomst van Schiphol

Zo werden tijdens de luchtvaartdag de resultaten bekendgemaakt van de online consultatie waarvoor meningen zijn verzameld over de groei van Schiphol. De Omgevingsraad komt regelmatig bij elkaar, maar die vergaderingen zijn besloten. Om toch tot een breedgedragen advies te komen, had de raad een webpagina gemaakt waar iedereen die een mening over Schiphol heeft daarop kwijt kon.

Andere onderwerpen die zijn besproken zijn onder andere de impact van de luchtvaart op het klimaat, het opnieuw indelen van het luchtruim en de verplaatsing van Schiphol naar de Noordzee. Er was ook een informatiemarkt waar bijvoorbeeld KLM, Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol vertegenwoordigd zijn. De dag werd afgesloten met een debat met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.