Ook tot 800 kilometer is de trein een volwaardig alternatief

Uit een nieuw onderzoek van Laurier Management and Advisory blijkt dat HSL-treinen voor afstanden tot 800 km een goed alternatief voor het vliegtuig zijn. Ook blijkt uit het onderzoek dat er kansen liggen om het internationale netwerk snel uit te breiden. Eerder liet de Milieufederatie Noord-Holland al zien dat voor afstanden tot 500 km de trein duurzamer en sneller is. Door Nederlandse en Europese investeringen in Hogesnelheidslijnen (HSL) kunnen 133.000 vluchten worden vervangen.

Internationale Hub

Op dit moment is Amsterdam vooral een eindstation voor internationaal treinverkeer. Om het potentieel van HSL volledig te benutten moet Amsterdam zelf ook een hub worden voor internationaal treinverkeer. In het onderzoek worden verschillende lijnen voorgesteld die relatief makkelijk gerealiseerd of significant verbeterd kunnen worden. Deze lijnen zijn;

  • Amsterdam - Hamburg - Copenhagen
  • Amsterdam - Berlijn
  • Amsterdam - Frankfurt

Om deze routes mogelijk te maken moet er 500 km aan HSL worden aangelegd. Door deze routes volledig HSL te maken wordt de trein een economisch concurrerend alternatief. Dit omdat de reistijden op deze routes hierdoor drastisch verlaagd worden naar 2,5 uur of minder voor elke route.

Economische groei

Uitbreiden van het HSL-netwerk met deze drie lijnen kost volgens het onderzoek ongeveer 12,5 miljard euro. In het onderzoek worden meerdere manieren voorgesteld waarop dit gefinancierd kan worden. Bijvoorbeeld uit het coronaherstelfonds van 20 miljard. Dit fonds is tot nu toe nauwelijks gebruikt. Ook de Europese Unie investeert veel in HSL in het kader van Next Gen EU.

Tegenover deze investeringen staat economische groei, niet alleen in de Metropoolregio Amsterdam, maar ook in middelgrote steden in Nederland. Steden zoals Groningen, Enschede en Arnhem profiteren van een excellente verbindingen met grote steden in Noord-Europa.

De link naar het onderzoek vind je hier.